Kuchnia molekularna - czy warto?
Przygotowywanie smacznych i wartościowych posiłków powinno opierać się nie tylko na doborze wysokiej jakości produktów, ale również na ich odpowiedniej obróbce. W ostatnim czasie wspomaga nas w tym wiedza nauka.
Wiedza kluczem do gotowania
Dzięki nabytej przez naukowców wiedzy z zakresu fizykochemicznych przemian, jakie zachodzą w produktach podczas ich przygotowywania, czy też z obszaru zjawisk i mechanizmów, jakie mają miejsce w tym czasie powstała kuchnia molekularna.
Wykorzystując osiągnięcia naukowe w codziennych kuchennych czynnościach możemy znacząco zwiększyć ilość zachowanych wartości odżywczych w poddanych obróbce posiłkach i znacząco polepszyć zarówno ich aromat, jak i smak.
Jak gotować?
Aby móc przygotowywać posiłki w najlepszy możliwy sposób powinniśmy uposażyć się w odpowiedni sprzęt i akcesoria, których wymaga kuchnia molekularna sklep, w którym znajdziemy odpowiednie wyposażenie może oferować między innymi urządzenia do próżniowego pakowania produktów.
Również odpowiednie woreczki, w których powinniśmy trzymać przygotowywane danie, czy też wolno obrotowe wyciskarki, które pozwalają na uzyskanie soków o znacznie wyższych wartościach odżywczych, aniżeli ma to miejsce przy zastosowaniu tradycyjnych urządzeń.