A może sałatki?
Wszystkie wyroby sałatkowe i sałatkopodobne muszą być przechowywane w odpowiednich warunkach, ważna jest między innymi:
* odpowiednia temperatura przechowywania,
* odpowiednia wilgotność przechowywania,
* odpowiednie naświetlenie pomieszczenia do przechowywania,
* odpowiednie pojemniki ze stali nierdzewnej.
W kwestii pojemników ze stali nierdzewnej możemy wyróżnić następujące zastosowanie ich w procesie powstawania i przechowywania gotowych wyrobów:
* przechowywanie półproduktów przed przystąpieniem do produkcji sałatki,
* przechowywanie półproduktów, które będą musiały być poddane wstępnej obróbce,
* przechowywanie półproduktów po procesie wstępnej obróbki,
* przechowywanie składników gotowych do wymieszania,
* przechowywanie gotowych sałatek i mieszanek,
* składowanie odpadów po procesie produkcji sałatek,
* traktowanie jako zbiornik zbiorczy, z którego nakładane są sałatki do mniejszych pojemników przeznaczonych do sprzedaży.
Podział pojemników jest realizowany zazwyczaj ze względu na wymiary i pojemność pojemników, wymiary są podawane w jednostce: milimetry, a pojemność w jednostce: litry.
Pojemniki ze stali nierdzewnej znajdują wiele zastosowań w branżach gastronomicznych z powodu dużej czystości i łatwego sposobu na utrzymanie wysokiego poziomu higieny.